Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.07.2009 01:08 - Бойко удря с всичка сила Синята коалиция
Автор: boyanov Категория: Политика   
Прочетен: 12083 Коментари: 28 Гласове:
7

Последна промяна: 24.07.2009 01:10


Борисов нанесе втори удар по Синята коалиция и това вече прилича на целенасочена кампания.
Първият беше с нищо не значещият "документ", наречен с гръмкото име - меморандум. И на новобранците политолози им е ясно, че нито една уважаваща себе си партия няма да се подпише под подобна стандартна бланка тип "Клетва във вярност". След логичния отказ на сините да подпишат последва гневната и "спонтанна" реакция на Борисов, че сините се опитват да му "извиват ръцете", което няма нищо общо с действителността. Факт е, че СК декларира подкрепа за правителството на ГЕРБ още в деня на изборите. Факт е, че СК  НЕ МОЖЕ да "извива ръцете" на Бойко защото със своите 116 гласа, плюс пълната и безусловна подкрепа от Атака, това просто не може да се случи.

Интересен е факта, че РЗС също не подписаха меморандума. Буквално часове по-късно в интернет излезе "материалче", на което Р. Овч. почти недвусмислено казва, че РЗС е плод на политическо генно инженерство на БСП. Пак часове по-късно РЗС вече "безусловно" подкрепя Бойко Борисов, "ако ще в правителството му да има 5 агенти". Не правя коментари, просто редя хронологично факти.

След като акция "Меморандум" не постигна кой знае какво, освен да даде начало на негативно говорене срещу Синята коалиция, ББ нанесе втори, доста по-силен удар върху роднините от ЕНП - предложи за министър човек, доказан агент на ДС. Въпреки коментарите от последния месец, че Божидар Димитров няма да влезе в правителството, най-малко защото е мажоритарно избран депутат и ако бъде в изпълнителната власт, ГЕРБ ще загуби 1 депутат в парламента. Тази логика обаче не попречи Божидар Димитров не само да влезе в правителството като министър, но и да отговаря за българите в чужбина. Още след като новината за неговото номиниране стана факт в интернет изданията на българските емигранти започнаха сериозни дискусии, доколко един агент на ДС може да се "грижи" за българите в чужбина, голяма част от които са били прогонени (или са се спасили) навремето точно от тази Държавна сигурност. Споменава се и факта, че в огромната си част българите в чужбина гласуваха против БСП и не приемат човек, бил допреди няколко месеца в тази партия да бъде назначен на този пост, с тази мисия. Споменава се и някаква одит на Сметната палата, доказал редица злоупотреби в Националния исторически музей, ръководен от Б. Димитров - нещо, за което аз лично нищо не знам и не мога да коментирам.

Но да се върнем на операция "Министър без портфейл". Несериозно ми звучи обяснението на Бойко Борисов, че Б. Димитров му бил приятел, който бил до него доста време и му имал пълно доверие. Факт е, че Божидар Димитров беше едно от знаковите лица на БСП до 11 юни тази година, когато напусна БСП и се яви като мажоритарен кандидат на ГЕРБ в Бургас. До този момент (а това е почти пълният мандат на БСП във властта) Димитров е сред червения елит. Доказан факт е, че Димитров е бил агент на Първо и Второ Управление на ДС с кодовите имена - Кардам, Тервел, Телериг. Въпреки тези факти плюс загубата на 1 депутат, Б. Борисов закривайки 2 министерства създава 1 министър без портфейл. При това го прави с ясното съзнание, че за Синята коалиция Димитров е напълно неприемлива фигура в новото правителство. Нещо повече СК е поставена в ситуация, при която няма полезен ход. Ако гласува ЗА това означава да се наруши собствените си принципи и да предаде собствените си избиратели. Ако гласува ПРОТИВ, секунда по-късно ще бъде "громена" лично от ББ по всички медии като "извивач на ръце", лъжци, които не държат на думата си за подкрепа (дадена още в изборната нощ), ще бъде причислена към групата на БСП и ДПС и т.н. - към антисиньото говорене вероятно ще бъдат прибавени още "инструменти". Разбира се накрая всяко изявление на Борисов ще бъде "подпечатано" със заканата "Отиваме на избори".

Тук има два варианта за развитие на казуса. Първият е да се приеме предложението на СК за поименно гласуване на министрите. Това вероятно няма да се случи. ГЕРБ, Атака и вече послушната РЗС няма да го приемат. Вероятната мотивировка ще бъде, че това е "екипът, избран от Бойко Борисов и той носи пълната отговорност за него". Вторият вариант е както стана с бургаския рапър и бизнесдамата, Божидар Димитров да си направи отвод, под претекст, че не иска да навреди на доброто име на ГЕРБ и да предизвиква негативни коментари към новото управление. Това е по-вероятния вариант, но ако стане така вече на всеки ще е ясно, че всичко се прави срещу Синята коалиция. Защото към настоящия момент единствено тя понася ударите от негативното говорене на Борисов (който като че ли забрави за БСП и ДПС).

Разбира се има и трети вариант - Димитров да стане министър. Синята коалиция да се въздържи от гласуване (ан блок) на министрите или... (знам ли и аз какво ще направят, струва ми се че там са напълно шокирани от ставащото). ББ да я обяви за враг на вота на България и да влезе в тежка конфронтация с нея. Риториката вече е позната. Целта - премахване на конкуренцията в дясното пространство и привличане на десния избирател към ГЕРБ. Нищо чудно Борисов да нанесе и друг изпреварващ удар, като постави въпроса пред Европейската Народна Партия и поиска изключването на СДС и ДСБ. С броя си депутати в Европаламента, и успехите си на изборите в България, Бойко спокойно може да играе силово по темата. Вероятно не е забравил как при създаване на ГЕРБ партиите от Синята коалиция доста дълго поставяха бариера пред влизането на неговото политическо образувание в ЕНП.

Бойко Борисов си дава ясна сметка, че споделя електората си със СК. И ако в процеса на управление натрупа негативи, то те ще доведат до увеличаване на подкрепата за другата ясно дефинирана дясна формация - СК. Защото въпреки насмешливо подхвърляните цифри 10+5, факт е, че сините се върнаха буквално от Оня свят. Нали не сте забравили, че в началото на годината социолозите почти категорично смятаха, че СДС и ДСБ няма да влезнат в следващият Парламент, като допускаха СДС да има някакъв минимален шанс за минаване на 4% бариера. Оказа се, че в дясно има още потенциал и социолозите ни отново сгрешиха. Атака и РЗС имат много ограничен електорален потенциал. Атака отдавна се обявиха за далеч от определенията ляво и дясно. Спомняте си думите на Сидеров дни преди изборите, че ако се наложи и "за доброто на България" би седнал на една маса за преговори с БСП. За РЗС (особено след шоуто на Р. Овч.) вече масово има сериозни съмнения у десния избирател. Остават ... ГЕРБ и СК. Ако, Бойко не изолира СК и не я навре в миша дупка, на следващите избори е възможно партньорството им да бъде наложително.
Затова си мисля, че акциите ще продължават.

Лично на мен ми е много интересно как сините ще реагират на случващото се. В момента те са в центъра на много сложна и важна за бъдещето им политическа игра. При това се играе Ва Банк. Ще им трябва доста търпение, прозорливост, мъдрост и активност да реагират адекватно. Оказа се, че обединяването им е проблем не само за естествения им противник, а и за партньорите им.

И моля ви не казвайте, че Бойко бил тъп пожарникар :) Човекът ни демонстрира най-висш политически пилотаж.



Гласувай:
7



1. malkovich7 - samnitelnoto
24.07.2009 01:16
vijte nai samnitelnoto pri boiko e minaloto my.i nivoto na konspiracia koqto e vazmojna pri nego.interesa koito obslyjva skoro 6te stane qsen.vremeto 6te go pokaje.
цитирай
2. malkovich7 - boiko
24.07.2009 01:26
toi mai iska da e edinstvenia sin.po aktivna rolq spored men trqbva da igrae martin.kostov e tolkova nepopylqren i otblaskva6t 4e razmazva cialata svetla vizia za desnite.negovoto avtoritarno povedenie e napravo smazva6to za demokraciata kato idea.imperatorskoto ego koeto qsno prozira pod kojata na nevinnoto agance e mnogo arogantno .
цитирай
3. prebroitel - почти..
24.07.2009 09:07
Почти точен анализ,но мисля ,че Бойко Борисов не е очаквал тъкава реакция от Синята Коалиция.Надявал се е ,че в началната еуфория ще мине безпроблемно гласуването.Направен един път пробив в темата "доносници" то ще си пробива и с други "кандидати за слава".
цитирай
4. boyanov - prebroitel
24.07.2009 09:58
Според мен тъкмо обратното - Борисов е очаквал точно такава реакция и я е предизвикал съвсем умишлено. В случая лицето Димитров е просто инструмент за разчистване на конкуренцията в дясното пространство.
цитирай
5. анонимен - Светакети Аруни
24.07.2009 13:12
Добър анализ. Към ударите на каратиста по СК бих прибавил и отказа му да преговаря за мажоритарните кандидати демонстирайки високомерно пренебрежение и разграничавайки се от родата по ЕНП. Един е Бойко и Божидар е неговият пророк.

Сега не само СК, но и всички ние, които я подкрепяме, сме пред трудната задача - да следваме един от фундаменталните си принципи - "ченгетата вън от властта" - или да направим компромис по целесъобразност. Според мен, в случая, основанията за компромис са нищожни:
1. Подкрепа за Борисов и структурата на кабинета, плюс "въздържал се" за състава му няма да провали правителството;
2. Божидар Димитров, ако и да е "приятел" на ББ, не е някаква уникална личност, с някакви специални заслуги за България или със световни постижения (по-скоро обратното - одиозна и противна за мнозина фигура), та да му се прави изключение;
3. Доколкото няма коалиционно споразумение, нормално е за всяко отделно гласуване да се търси (или да не се търси), да се дава (или да не се дава) подкрепа за ГЕРБ от СК.
4. Формално, никой не е гласувал за неформалния лидер ББ, а още по-малко - за неговия приятелски кръг.

Затова, аз гласувам против ченгето-министър.
цитирай
6. marystaneva - Много добър анализ!
24.07.2009 13:51
Особено много ми хареса финала. :) Поздравления!
цитирай
7. boristodorov56 - На ББ му е необходим комуфлажа на СК за пред ЕНП,
24.07.2009 18:09
която да го легитимира в Европа като некомунистически политик.
Затова е малко раздразнен, но ако не получи гласовете на СК - ще има достатъчно от Лудото Яне и Болен Лидеров.
Дори и те да не го подкрепят, което ще е неизбежно - ще го направят комунистите.
Тогава игричката на криеница ще лъсне и ще стане ясно и за последния наивник за кого играе Бойче Рапонски.
Това рано или късно, по-скоро рано, ще лъсне като задник на маймунка качена на най-високия клон на крушата.

След направената крачка в правилната посока,
ако СК направи слугински пирует -
ще се прости и с последните си верни последователи и завинаги ще остане в историята!
цитирай
8. анонимен - Хвала за тези думи!!!!
25.07.2009 01:11
"След направената крачка в правилната посока,
ако СК направи слугински пирует -
ще се прости и с последните си верни последователи и завинаги ще остане в историята!"
!!!
И все пак мисля, че всичко зависи от вас, гласувалите за Синята коалиция!
цитирай
9. анонимен - браво
25.07.2009 13:47
Не е вярно, че Бойко Борисов е непоследователен, напротив, твърде последователен е в отношението си към сътрудниците на ДС. Министър - сътрудник - Божидар Димитров, депутати - сътрудници, общински съветници - сътрудници - Константин Тилев, зам. - кмет - сътрудник - Минко Герджиков (същият е и и.д. кмет по предложение на Бойко Борисов). Всъщност няма изборен орган, в който ГЕРБ да не е вкарал сътрудници на ДС. Едва ли има и един от гласувалите за СК, който би одобрил подкрепа за министър - сътрудник. Всъщност това е тест за вярност към собствените избиратели - уважаеми наши народни представители, моля ви, не ни предавайте!
цитирай
10. veselaj - Струва ми се, че го надценявате. Ако ...
25.07.2009 15:00
Струва ми се, че го надценявате. Ако беше така, нямаше да нервничи толкова. Да, РЗС и Атака ще го подкрепят. Но как ще погледне Европа на такова правителство? А Бойко разчита на ЕС. Аз, като човек, гласувал за Сините, се надявам, че няма да подкрепят приятелят-министър. И си мисля, че никак не е чудно Бойко да бъде сполетян от съдбата на царя.
цитирай
11. анонимен - Пожарникарска работа ...
25.07.2009 16:35
Бойко досега приказваше, че идва да работи за България, а сега започва с партийно изнудване - точно когато има уникален шанс десните да работят заедно срещу мафията и кризата. И за квалифицирано мнозинство за нови закони. Ако ще заплашва с нови изборни бъркотии - ща не ща - пак ще гласувам за СК.
цитирай
12. анонимен - Единствен изход
25.07.2009 16:35
Според мен единственият изход на СК е да гласува ЗА, като на висок глас и недвусмиследно заяви, че е ПРОТИВ Божидар Димитров като член на правителството, но в името на положителна промяна и стравяне с наследнството на тройната коалиция подкрепя правителството, дори с цената на този компромис. Но със сериозно предупреждение, че слеващи глупости няма да бъдат толерирани.
цитирай
13. анонимен - А защо да не предположи, обратното:
25.07.2009 16:58
Разсърдени че не са получили министерско кресло сините се опитват да не гласуват одобрение на правителсвото като същевременно излязът чисти и принципни от ситуацията. "Не го подкрепяме не защото не искаме а за да не нарушим принципите си за агентите на държавна сигурност" За всички е ясно че ББ няма да отстъпи на натиска на сините, и на тях им е ясно естесвено. Имаше толкова много неща за които можеха да се заядат с ББ но този вариянт им осигурява 100% постигане на целта с максимален положителен ефект в обществото. ББ явно не е глупав но Костов е доказал че е майстор на мръсните номерца.
цитирай
14. анонимен - dosadnici
25.07.2009 16:59
ne vi li pisna da komentirate bat boiko ,ostavete go da raboti ,glasuvaite mu doverie
цитирай
15. анонимен - В държавна сигурност е елита на нацията
25.07.2009 17:04
Много приказки се изприказваха за ДС. С риск да бъда оплют от всички ще поразсъждавам малко и аз по въпроса. В крайна сметка в ДС са се привличали едни от най-умните българи защото глупак агент може твърде много да навреди на държавата.
Хайде сега да изгоним всички умни хора от уравлението на държавата и да сложим глупаци на тяхно място щото преди 20 години били агенти?
Ами що не го правят това и американците дето все ги вземаме за пример?
цитирай
16. анонимен - Стига с тея агенти! Не е интересно вече.
25.07.2009 17:23
Преди повече от четвърт век шепа агенти на западните страни са си менкали шапките с шепа агенти на българската държавна сигурност (някой от тях агенти и на двете страни). От тогава до сега и двете групи са във властта и за боричкат за власт а останалите граждани страдат от това. Дреме ми на шапката че някой бил десидент или агент на ДС. Аз искам да живея добре сега. Айде не превръщайте параноята с ДС на шепа злобни хора в народна параноя.
цитирай
17. raylight - ДС
25.07.2009 17:29
е причината, България да е толкова бедна. Единствената страна, която не е разкрила напълно миналото си в Източна Европа е и най - бедната в Източна Европа
цитирай
18. анонимен - "bravo" ,boiko
25.07.2009 17:46
Gospodi,kakvi smeshnici shte ni upravljavat vo glave s Borisov.I za decata e jasno che chte ima predsrochni izbori.Dano da e taka-vrachanskija top pijandurnik-ministar na socialnata politika-tova sme si zaslujili
цитирай
19. stoni - Bojko e
25.07.2009 17:49
Tqp pogarnikar...da takqv e...moge za BG da izglegda pilot no ot normalniq svqt se vigda kak i kolko e tqp.
цитирай
20. анонимен - писна ми...
26.07.2009 00:14
Не съм фен на ГЕРБ или на бате Бойко... Но ми писна от фенове на Костов. Това е човек, който трябва да е зад решетките. Не виждам как изобщо има наглостта да е в парламента и да се прави на лидер на някаква смешна "синя коалиция". Той е за присъда, а другия лидер... Не му помня името... Е просто една смешка. И уважаеми, СеДеСа-ри... Не виждам какво тръбите навсякъде с темата "работил за ДС". Аз не съм ГЕРБ-ист, или СДС-ар, но съм Българин. И не виждам нищо срамно някой да е работил в специалните служби на собствената си страна. Нима бившите кадри на ЦРУ се срамуват от миналото си?! Да, имало е доносници. Да, имало е не дотам коректни методи на работа. Но такава е била ситуацията, такава е била държавната политика. И служителите на ДС са работили по правилата за времето и ЗА държавата. Нима мислите, че любимата ви "демократична" америка не използва такива методи?! Че няма доносници там?! Че няма контраразузнаване?! Та влиятелни европейски медии разкриха наличието на затвори на ЦРУ, където са изтезавали "враговете" на демокрацията... Това хуманно ли е?! Или щом говорим за САЩ, започваме да мерим с друг аршин... Не ме интересува какъв е бил Божидар Димитров. Не ме вълнува, че е сменил 11 партии. Той е Българин и го показва. Това в моите очи го прави в пъти по-добър от любимия Ви Костов.
цитирай
21. анонимен - Силна ръка?
26.07.2009 00:58
Защо когато всичко е изпуснато от контрол всички викат "олеле ами сега", а когато се появи някой, който иска да направи нещата силово, а не от само себе си (както явно не става) се реве "ама защо така?"
цитирай
22. анонимен - Осъзнайте се Се-Де-Сари !
26.07.2009 01:33
Намери се един човек, като Бойко Боресов, да се жертва и да се опита да извади Блгария от тресавището, в което я завлякоха синята и червената мафия. Поставете интересите на България пред всякакви партийни пристрастия.
ДАЙТЕ МУ ШАНС !
цитирай
23. boyanov - Интересни, макар и анонимни мнения ...
26.07.2009 01:42
Интересни, макар и анонимни мнения са се изказали тук, затова ще се опитам да дам по-общ отговор на поставените въпроси.
Първо - по отношение на ДС. Вероятно тази организация е била по типът, съществуващ във всички социалистически страни допреди 20-тина години и вероятно част от служителите и са изпълнявали задачите си с патриотични мотиви. Проблемът с ДС е, че е създадена като репресивна машина на комунистическата партия, практически без никакъв контрол и с неограничени възможности. Проблемът също така, е че тази "машина" след 89 г. се трансформира в особена икономическо-политическа групировка (наречена по света "мафия"). Със своята агентура, международни контакти, добра организация и финансово обезпечение същата тази ДС създаде "българския частен бизнес" по един непазарен начин. След това създаде мутрите, които да опазят този "бизнес", а след това с помоща на агента си Тодор Вълчев, назначен за шех на БНБ, обра спестяванията на българите и капиталите на зараждащият се нормално български предприемач. Не се заблуждавайте, че темата "ДС" е само политическа или пък фикс-идея на този или онзи. Това е едно раково образование, което отнема истински жизнените сили на българската икономика. Може ли някой от вас, четящите да посочи едно име на голям български бизнесмен, който да е пример за "българската мечта" - човек с таланта, уменията и труда си да постигне висок социален статус? Никой българин няма съмнения как са натрупани състоянията на т.нар. български олигарси. Това е една от трагичните последици не само от партийното, но и от икономическото "генно инженерство" на на една особена група хора - смес от върхушката на БКП и ДС отпреди 20 години.


Относно тези, които се притесняват за Бойко ще подчертая, че точно в момента на Борисов никой не му пречи с нищо да работи. Всякакви писъци за "извити ръце", "мръсни номерца" и подобни са тип артистично поведение. Със своите 116 депутата, подкрепа от Атака и РЗС няма причина някой в ГЕРБ да се чувства с извити ръце или пред непреодолими пречки да работи. Оставете настрани емоциите и фенството и мислете трезво и рационално! Пак ще го повторя - в момента нито една политическа сила не е в състояние да попречи на ГЕРБ и ББ да осъществят предварително обявените си планове. Освен ако не обявим война на САЩ, Русия или Германия (или и на трите заедно) НЯМА вероятност БСП, ДПС, РЗС, Атака и СК да гласуват в пълните си състави единодушно. Ако някой от вас може да обори този факт - нека заповяда, ще изчета аргументите му с интерес.
цитирай
24. анонимен - Аз пък искам
26.07.2009 02:08
да обявим война на САЩ, Русия, Китай, Индия, Франция, Великобритания, Германия, Италия, Испания, Пакистан...
Аз искам България да бъде на 7 континента и 5 океана.
цитирай
25. boyanov - Пропусна Австралия и Япония и нещо ...
26.07.2009 02:20
Пропусна Австралия и Япония и нещо от Африка за цвят...
цитирай
26. анонимен - като латерна сте...
26.07.2009 07:00
Г-н Боянов, не Ви познавам (и не страдам от което). Не съм политизиран, а Вие може би сте политик или анализатор... А може би журналист или модерното напоследък... Социолог. Всъщност все ми е тая какъв сте. Но определено сте от онези хора, които вече 20 години повтарят като развалена плоча, че "ДС е виновно за всичко, включително и за масовите самоубийства на кашалоти по плажовете". Да, г-н Боянов! Прав сте! Всичко е разработка на ДС, включително и киселото мляко е открито от тях, за да превземем японците и да откраднем тяхното ноу-хау. Извинете ме за тона, но вече ми е смешно от параноята Ви. И ще повторя нещо сериозно този път... Престиж е да си бил служител на ЦРУ в любимия Ви САЩ. Това важи и за МИ-6 в Англия, както и за повечето специални служби, без които нито една уважаваща себе си нация не може да съществува. При нас обаче, както всичко останало... и това е обратно. Срам е ако някой е работил за държавата си и той се сочи с пръст като виновник за глобалното затопляне. Смешна теория. И да, ако имаше нормални служби в тая страна, любимият Ви Костов нямаше да е в НДК в нощта след изборите. А щеше да гледа пресконференциите от килията си.
Но България е уникална - престъпниците са "демократи", а да имаме специални служби е срам и позор за нацията!
цитирай
27. boyanov - В моя текст ставаше дума за полит...
26.07.2009 13:33
В моя текст ставаше дума за политическите игри около новото българско управление. За сметка на това 4-5 анонимни поста (възможно е да са на един човек) ме тикат към коментар на темата ДС. Когато в няколко реда обясних моето виждане за тази "организация" се превърнах в" латерна"?!
ОК, 26 да видим какво излиза. ЦРУ и ФБР, и МИ6 са същите като ДС, ЩАЗИ, Сикуритатя и КГБ. Някак си обаче така става че нито американците, нито англичаните са се завтекли с милиони да емигрират в България, Румъния и екс СССР. Докато милиони българи, румънци и руснаци бягаха от "осигурените" си страни. Защо ли?
Оттук нататък всеки смисъл да разсъждаваме около "полезността" на онази ДС се губи.
цитирай
28. анонимен - Цветята на Костов
27.07.2009 01:44
Най-добре е да си ги завре в... тези цветя...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: boyanov
Категория: Политика
Прочетен: 83680
Постинги: 15
Коментари: 93
Гласове: 181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930