Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.07.2009 16:54 - Прав ли е или не Бойко Борисов?
Автор: boyanov Категория: Политика   
Прочетен: 4903 Коментари: 11 Гласове:
2



Прав ли е Борисов да иска сам да управлява или не?

Всеки от двата отговора има достатъчно мотиви. Но под видимата фасада на политиката, обикновено се крие нещо далеч по-прагматично и не така фанфарно. Въпреки, че още нямаме официално избрано правителство, не са известни личностите в него, нито първите стъпки, които то ще направи, коментарите на герберското поведение се разгарят с пълна сила. Нека оставим настрана чисто фенското "за" и "против" и да помислим за чисто прагматичната страна на политиката.

Борисов има възможността и вероятно ще играе солово, предлагайки т.нар. "правителство на малцинството". В ръцете си той държи три "коза" - Синята коалиция, РЗС и Атака. Обвързването му с една от тях първо го поставя в положение на някакъв контрол/коректив (нещо, което той мрази) и второ - го поставя в доста по-силна зависимост от останалите две. За всяка важна своя стъпка Борисов ще си осигурява подкрепата поне на една от трите партии. (Надали ще предприеме нещо толкова шокиращо, та да обедини срещу себе си СК, РЗС и Атака, плюс БСП и ДПС. ). Трите партии в дясно взаимно се елиминират като необходим коалиционен партньор. Поради своите различия и заявена принципна подкрепа към ГЕРБ, кому е нужно да ги вкарва в управленска коалиция? Практически няма въпрос, по който Борисов да не намери достатъчно парламентарни гласове. Примерно: ако иска да преследва престъпници - насреща е РЗС, ако иска да се бори с олигархичната обръчова структура на ДПС - насреща е Атака, ако ли пък иска да освободи европейските финансирания - насреща са експертите от Синята коалиция. Аз лично не се сещам въпрос, по който Борисов да не си намери поне 6-7 гласа (да не говорим, че за някои неща ще получи подкрепа и от опозицията, чиято основна задача пред избирателите е да си чисти образа).

Единствената евентуална опасност пред ГЕРБ е политическото номадство, което би намалило броя на депутатите с десетина и повече. Именно поради това първата стъпка е насочена точно натам. И няма да се изненадам, ако мерките срещу бъдещите "номади" не станат още по-репресивни и стигнат до самия ръб на Конституцията.

В общи линии това са реалностите на този етап. Не звучат красиво, нито галят ухото, но ... това е грубата действителност.




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. miralyub - ще си осигурява необходимите гл...
18.07.2009 17:01
ще си осигурява необходимите гласове максимум 1 година... после и неговите няма да го слушат, а да не говорим, че и "партньорите" със сигурност ще претърпят разлюспване- Атака имат опит вече в разпад на групата, РЗС генетично са си номади, какво им пречи да се върнат към това поприще...
И какво? Ще има пазарлъци за всяко решение поотделно, на тази точка от дневния ред с тия, на втората с ония...просто не се прави така. Това е изтощителна политика... И предпоставка за политическа корупция...
цитирай
2. boyanov - Забравяш, че бат Бойко е "В...
18.07.2009 17:09
Забравяш, че бат Бойко е "Владетелят на медиите" :) Всяка подкрепа ще бъде внимателно "обяснена" на народа, така че добрите и лошите предварително ще са ясни. Няколко малки признати грешчици за да стоплим сърцето на избирателя и... всичко е наред. Не може да не признаем, че пропагандната машина на Бойко работи най-добре от всички :)... добре де за благозвучие ще я наречем пи-ар машина.
Второ не забравяй, че СК, РЗС и Атака усещат, че следващите години трябва да се борят за избиратели, че процентите им никак не са добри. При положение, че не са във властта за да се "облажват" (да речем) единственото, което им остава е да трупат активи пред избирателя до местните избори. Вероятно очакват, че дотогава ГЕРБ ще поизгубят симпатизанти и ще се стремят да ги привлекат към себе си.
цитирай
3. dantonov - Нека ти припомня последните дни на ...
18.07.2009 17:14
Нека ти припомня последните дни на отминалия парламент. Нямаше ли случаи, когато БСП, ДПС, Атака и РЗС гласуваха заедно - изборния закон.
Прецеденти има. И ще има.
Това което прави Бойко не е политика, той просто се опитва да извива ръце.
цитирай
4. boyanov - Предполагам, че за националната ...
18.07.2009 17:25
Предполагам, че за националната политика на Бойко Борисов тепърва ще говорим. Сега става дума за чисто ... техническата страна на въпроса - с или без коалиционен партньор. Като изключим емоциите и пристрастията излиза, че няма нужда от коалиция и варианта "правителство на малцинството" засега е стабилен. Да не пропускаме и факта, че ако нещо не е както трябва винаги могат да бъдат сменени зам.министри и "вкарани" лица от дестните партии.
цитирай
5. miralyub - Бате Бойко ням ада може да бъде все ...
18.07.2009 17:56
Бате Бойко ням ада може да бъде все любемиц на медиите- Все ще сгафи и с тях. Първо, защото медийнат алюбов е кратка и е точно 100 дена. После , за да се котират новинките трябва и да са разобличителни- все пак читателите и зрителите за това си дават парите... да гледат скандали.
Гледах едно интервю на ББ, в окет осе кефеше как по изборите пускал мухички на опонентите си и те лапали, лапали...
Сега ми се струва, че той лапа мухите на Сините. Защото му борят една след друга кривите сметки и несъстоятелните меморандуми.
ББ няма хора- това е факт неоспорим. С профани политика не се прави.
цитирай
6. santov - Забравяш
18.07.2009 18:20
следната и много вероятна хипотеза: от 116 депутата, някой, като ДПС или БСП да напазарува около 10. Тогава как ще се прави на мъж ББ?
цитирай
7. miralyub - Само да подшушна. В Атака вече има ...
18.07.2009 19:00
Само да подшушна.
В Атака вече има брожение сред структурите заради подкрепата , дадена на ГЕРБ.
Мотивът е - ако сме искали Бойко, щяхме да гласуваме директно за него.
Опааааа!!!
цитирай
8. boyanov - miralyub
18.07.2009 21:01
Така е, ако приемем, че картината е статична. Но аз мисля, че на медиите ще се подават достатъчно... интересни теми и новини, така че да бъдат "сити". Все пак нашите медии (с цялото ми уважение) с малки изключения са далеч от задълбочения анализ и предпочитат лекия сърф в Жълто море. Но наистина не ми се иска да коментираме бъдещето без да имаме достатъчно основания. Въпросът е сегашната ситуация и нейният анализ към момента.
цитирай
9. boyanov - santov
18.07.2009 21:04
Вероятно ръководството на ГЕРБ си дава сметка за такава възможност и затова първото, което прави е да стегне до максимум вътрешната дисциплина. Вече се чуха за подписване на декларации, промени във вътрешния правилник. Изобщо впечатлението е, че се работи много активно за пресичане на тази опасност. Струва ми се, че малко вероятно е да бъдат "пазарувани" гласове от управляващата (еднолично при това) партия, освен ако предварително не са заложени такива "мини".
цитирай
10. jblog - Здравейте, позволявам си да вмъкна ...
20.07.2009 13:20
Здравейте, позволявам си да вмъкна един мой коментар от друг блог, понеже е по темата и понеже съм съгласен, че нещата не опират до морал, а до прагматизъм:
"Знаете ли, почвам да си мисля, че всъщност ББ играе много умно! Или пък, воден от други съображения, прави полезни ходове. На нас всички ни се искаше да има формална коалиция ГЕРБ+СК, с министри от СК и т.н. Това изглежда по-работещо и полезно за страната. Но, замислете се, не е ли по-добре за всички точно така - да няма формална коалиция, но да има единодействие по важните въпроси, да няма министри, но да има зам. министри от СК (Бойко май вече е обявил Евдокия Манева и Марин Райков за такива!). По този начин ГЕРБ избягва от идентифициране с мразения Костов и неполулярните сини. Колко от избирателите на ББ биха приели с отворени обятия една такава прегръдка? А колко от избирателите на сините?
Те пък, сините, остават встрани от пряката отговорност за неща, които биха им се лепнали автоматично, ако влязат пряко в управлението.
Защото, дайте да си говорим честно, морал в политиката... има ли такова животно?"
цитирай
11. boyanov - Това е и моята теза. Че в момента Б...
20.07.2009 20:43
Това е и моята теза. Че в момента Борисов прави тактически най-правилния ход, въпреки че чисто емоционално може да получи различни оценки.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: boyanov
Категория: Политика
Прочетен: 83156
Постинги: 15
Коментари: 93
Гласове: 181
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031